Skip to main content

Before acquiring the 62-meter (203-foot) Hoek-designed, Holland Jachtbouw-built Athos (2010), her new owner chartered the yacht for a year. He fell in love with the boat, but saw many ways in which she could be optimized to enhance the amenities and user experience. As the project evolved in his mind, so the refit list grew. And as the refit work got under way, additional opportunities to perfect the outcome presented themselves.

ATHOS re-launch after conversion by Huisfit - photo by RedCharlie Media-9489

What started as a large refit project, soon came to embrace all aspects of the Huisfit proposition: refit, rebuild and renewal. The stern overhang would be extended, and on deck, cockpit layouts had to be redesigned and a new forward navigation deckhouse had to be added. New booms, new sails and carbon rigging would ensure improved sail management and performance. All systems were to be updated. A considerable amount of the interior was to be replaced or reconfigured and updated.

Hoek Design was again involved in all naval architecture work to accommodate the changes, the interior styling and layout of the new owner’s cabin, one of the guest cabins, the main salon, the new crew service area and the navigation deckhouse. Peter Mikic Interiors was responsible for the layout and styling of the main deckhouse and for the overall guest interior decoration.

Athos_post-Huisfit_Amsterdam_byTomVanOossanen_DJI_0432c

Huisfit’s capability and reputation for quality led to obtaining the project. For the owner, it was a bonus to take Athos back to the location where she was originally built in 2010, now Huisfit’s Amsterdam deep-water refit facility.

On Deck

The extensive renewal saw Athos’ stern extended by 1.25 meters (4 feet), a seemingly modest extension. Yet the concave and convex curves of the new section called for exceptional skills in the design and build of the aluminum structure in order to fit perfectly into the aluminum hull. The extension, with a relocated push-pit, provided a new 2-meter (6.5-foot) area for sunbeds behind the owners’ private cockpit.

**Athos layout after Huisfit - owners guests area
**Athos 2010 layout - owners guests area

The cockpit itself was reconfigured for easier access and got extra amenities including a fridge and icemaker. The interior layout and furnishing of the owners’ deckhouse were updated. As a finishing touch, the new stern section was complemented by a fine teak transom.

The main cockpit and deckhouse, aft of the mainmast, were extensively modified to provide a true social hub for meeting and greeting, al fresco dining and relaxed leisure activity.

Athos stern - photo by Wynne Projects 4

The new cockpit is wider and longer and can comfortably provide dining for 12 people. There is also informal seating for guests to meet in smaller groups or find a quiet corner to enjoy a read. Coffee tables are flexibly designed in order to adjust to become coffee tables or dining tables. A bar with fridge and icemaker was installed. Just abaft the main cockpit, redesigned dashboard consoles sit to port and starboard of the ship’s wheel.

The main deckhouse floor was raised to one level and provides an enhanced outlook. The entire interior, including the nav station, was taken out and a new design installed. The deckhouse looks much larger, the traffic flow is better and the natural light has improved. A new classic-looking bar was built on the port side and a couch occupies the space of the nav station, while smaller dining tables and casual seating maximize flexibility.

Athos fwd deckhouse - photo by Wynne Projects 4

More forward, the former crew companionway, which gave access to the crew quarters, was replaced by a larger, third deckhouse, styled and crafted in the same style as the other deckhouses.

The space houses a new navigation and secondary steering station and provides additional social space for the crew and access below. At the same time, the new design of the crew deckhouse improved the flow of the engine room ventilation system and reduced the subsequent noise considerably.

Below Decks

The owners’ suite was totally stripped out, redesigned and refitted. An additional porthole was made on either side and therewith, wasted space was eliminated to make full use of idle space. There are now two bathrooms in place of one and a new walk-in closet. Hard paneling was replaced by subtle fabrics, and the plank flooring was carpeted to create a warm and tranquil ambiance.

Athos interior during conversion by Huisfit - photo by Wynne Projects 3 IMG_20220331_104459

Just forward of the owners’ suite, a day head was removed. The space thus obtained was incorporated into the aft port guest cabin, where a fixed queen bed and a sofa were added. Along with the other three guest cabins, the floor was carpeted and the fielded panels were upholstered. Everything inside the corridor that connects the guest cabins was renewed—new walls, new flooring, new carpets, even a new chandelier. The biggest change in this area was the replacement of the original curved staircase to the main deckhouse with a beautifully crafted and space-liberating new stairway.

From the main deckhouse, stairs forward previously gave access to a lower salon in an open plan setting with a showpiece galley. A fireplace was removed and a wall built between the two areas to create a cozy and intimate media room to starboard. A long bookcase built cross-ships and luxurious new furniture complete the scene.

Athos stern - photo by Wynne Projects 5

The galley to port, behind the new wall, was custom-rebuilt and all equipment updated for modern haute cuisine practices. A stewardess station was added creating more room in the galley for the chef.

In the crew quarters, the laundry has all-new appliances, the crew cabins have new floors and the crew mess enjoys the benefit of new worktops.

The complete work list is extensive, but some other enhancements include all-new navigation, alarm and safety systems and new lighting throughout. All PLCs have been changed and pumps upgraded. All guest spaces benefit from a state-of-the-art communications and entertainment package. The main tender was completely rebuilt and there is a new second tender. The bottom of the hull was blasted to bare aluminum before a full re-spray.

ATHOS re-launch after conversion by Huisfit - photo by RedCharlie Media-9199

The Athos conversion project regularly employed up to 50 skilled people for more than a year.

For more information: huisfit.com

Related